Quinta do Freixo - Sustainable integration of production, processing and tourism

#Loulé #Empresa
Quinta do Freixo is a farm with an area of around 700 hectares, which has been producing organically for over 30 years and has now embarked on a more ambitious path in terms of environmental sustainability. The strategy essentially involves using living soil as a starting point, with a high photosynthetic capacity, a higher organic matter content and therefore a greater water retention capacity, in a concept known as sponge soil. In order to achieve this effect, as well as avoiding degrading agricultural techniques such as soil tillage or monocultures, we are looking for a diversity of species and activities capable of creating a more resilient ecosystem. This approach poses challenges from a commercial point of view, which is why the project also includes a tourism component that aims to be the base for the outflow of production. Quinta do Freixo seeks to integrate sectors of activity that generate a better environment and a better quality of life.
Impacts
Regeneração de solos
Área
Hectares per year

Através de gestão de território através de pastoreio rotacional, pretende-se aumentar a vida no solo e logo a sua capacidade produtiva, de retenção de água e fotossíntética

Target
15 3
End desertification and restore degraded land
Captura de Carbono
Peso
kilograms per year

Através de uma gestão em que se evita solo nu, promove-se a vida no solo, a taxa de fotossíntese e o aumento de matéria verde, o que no conjunto representa um volume considerável de carbono capturado.

Target
13 1
Strengthen resilience and adaptive capacity to climate-related disasters
Alimentação saudável
Quantidade
kilograms per year

Com produção de frutos e vegetais em modo de produção biológico e usando recursos endógenos procura-se a obtenção de frescos de qualidade que são servidos no restaurante da quinta.

Target
8 1
Sustainable Economic Growth
Partilha de resultados
1
publicação total

O modelo de gestão de território encontra-se é partilhado através do projeto "Adapt for grazing" Fac.Cie. da Univ. Lisboa e do projeto "Territórios sustentáveis" com a Universidade Algarve.

Target
17 14
Enhance policy coherence for sustainable development
Project information
Promoter:
Empresa
No. of people reached:
5000 – 10000
Development Status:
In fructification