Quinta do Freixo - Sustainable integration of production, processing and tourism
#Loulé
#Empresa
Quinta do Freixo is a farm with an area of around 700 hectares, which has been producing organically for over 30 years and has now embarked on a more ambitious path in terms of environmental sustainability. The strategy essentially involves using living soil as a starting point, with a high photosynthetic capacity, a higher organic matter content and therefore a greater water retention capacity, in a concept known as sponge soil. In order to achieve this effect, as well as avoiding degrading agricultural techniques such as soil tillage or monocultures, we are looking for a diversity of species and activities capable of creating a more resilient ecosystem. This approach poses challenges from a commercial point of view, which is why the project also includes a tourism component that aims to be the base for the outflow of production. Quinta do Freixo seeks to integrate sectors of activity that generate a better environment and a better quality of life.
Impacts
- Regeneração de solos
- ÁreaHectares per year
Através de gestão de território através de pastoreio rotacional, pretende-se aumentar a vida no solo e logo a sua capacidade produtiva, de retenção de água e fotossíntética
Target15 ● 3End desertification and restore degraded land - Captura de Carbono
- Pesokilograms per year
Através de uma gestão em que se evita solo nu, promove-se a vida no solo, a taxa de fotossíntese e o aumento de matéria verde, o que no conjunto representa um volume considerável de carbono capturado.
Target13 ● 1Strengthen resilience and adaptive capacity to climate-related disasters - Alimentação saudável
- Quantidadekilograms per year
Com produção de frutos e vegetais em modo de produção biológico e usando recursos endógenos procura-se a obtenção de frescos de qualidade que são servidos no restaurante da quinta.
Target8 ● 1Sustainable Economic Growth - Partilha de resultados
- 1publicação total
O modelo de gestão de território encontra-se é partilhado através do projeto "Adapt for grazing" Fac.Cie. da Univ. Lisboa e do projeto "Territórios sustentáveis" com a Universidade Algarve.
Target17 ● 14Enhance policy coherence for sustainable development
Project information
- Website:
- http://www.saia.pt
- Promoter:
- Empresa
- No. of people reached:
- 5000 – 10000
- Development Status:
- In fructification